26 Eylül 2013 Perşembe

OBO ve TOBO Formasyonları

Omuz Baş Omuz Formasyonu

Trend dönüş formasyonudur. 3 tepeden oluşur ve baş kısmı ortada olur.
Sol omuz fiyatların ralli yaptığı dönemde oluşmaya başlar ve trend yukarıdır. Fiyatlar bir tepe yaptıktan sonra küçük çaplı bir düşüş olur ve SOL OMUZ oluşmuş olur. Çekilmenin sonlandığı seviye ise BOYUN olarak adlandırılır.Boyun seviyesinden gelen alımla ralli yeniden başlar ve fiyatlar sol omuz hizasını geçer. Bu durumda da oluşan tepeye BAŞ adı verilir. Fiyatlar tekrar geri çekilerek boyun hizasına geri gelir. Son kez fiyatlarda bir yükseliş görülür ve bu yükseliş de genellikle sol omuz hizasında veya daha aşağısında olur. Burada da SAĞ OMUZ oluşmuş olur. Bu seviyelerden artık satıcılar devreye girer ve boyun seviyesi kırıldıktan sonra satıcılar üstünlüğü tamamen ellerinde bulundurur.

Formasyon Hedefi: BAŞ ile BOYUN arasındaki fark bulunur, bu fark boyun seviyesinden çıkarılarak formasyon hedefi bulunur.

Yukarıdaki grafik Altın'ın 8 ARALIK 2011 tarihinde başlayan satış sürecine aittir. Altın 1802 seviyesinde Baş oluşumunu tamamlamış. Boyun çizgisi 1680 seviyesi olur ve Boyun ile Baş arasındaki fark 122 dolardır. Sağ omuz oluştuktan sonra sert satış görülüyor ve Boyun çizgisi olan 1680 aşağı kırılıyor. Boyun çizgisi aşağı kırıldığında tahmini hedef 1680-122=1558 olur. Altın ise 1560 seviyesine kadar soluksuz düşmüştür.

Ters Omuz Baş Omuzu Formasyonu

Omuz baş omuz formasyonunun tam tersidir. Bu da düşüş trendinde olup trend dönüşlerinde görülen bir formasyondur. Fiyatlar bir dip yaparak SOL OMUZU oluşturur. Daha sonra bir yükseliş yaşanır ve fiyatlar belli bir seviye üzerine çıkamayarak BOYUN seviyesini oluşturur. Fiyatlar daha sonra bir satış daha yiyerek daha önce oluşan sol omuzu da aşağı kırarak bir dip daha yapar bu da BAŞ bölümünü oluşturur. Son olarak bir yükseliş daha yaşanır ve sol omuz seviyesine kadar yaşanacak düşüş hareketi de SAĞ OMUZU oluşturur. Bu seviyeden artık ralli başlar ve fiyatlar boyun hizasını kırarak trendin döndüğünü haber verir.
Yandaki grafikte BAŞ seviyesi 1309, BOYUN seviyesi 1346..
Formasyon hedefini bulmak için Boyun-Baş yani 1346-1309=37 doları bulduktan sonra bu farkı Boyun seviyesine ekleme yaparız, yani Boyun+37 olacak..1346+37=1383..

Fiyatlar da 1382 de bir tepe yaparak daha sonra yükselişe devam etmiş.

Rsi göstergesini dikkatlice incelediğimizde her iki formasyonda da uyumsuzluk bulunması formasyonun güvenirliğini arttırır. Ters Obo da pozitif uyumsuzluk varken Obo'da negatif uyumsuzluk görülmektedir. Rsi göstergesini ayrıntılı incelemek için tıklayın.

0 yorum:

Yorum Gönder